Tour de France

TOUR DE FRANCE OP LOSSE SCHROEVEN

TOUR DE FRANCE OP LOSSE SCHROEVEN

Onderzoek naar toewijzing aan Frankrijk. Omkoping wordt niet uitgesloten

tdf 2014

De UCI (Union Cycliste Internationale) is een onderzoek gestart naar de toewijzing van de Tour de France aan Frankrijk. Sinds de eerste editie in 1903 is de organisatie steeds in handen geweest van Frankrijk. Het dagelijks bestuur van de UCI is verantwoordelijk voor het verstrekken van wielerlicenties aan wielrenners en ploegen, strijd tegen doping en het toekennen van wielerwedstrijden. Er komt steeds meer kritiek op de toewijzingsprocedure, vooral omdat de uitkomst bij voorbaat al vast lijkt te staan. De belangstelling voor de organisatie van de Tour is breed. Het voordeel van grootste wielerwedstrijd is ongekend: zo wordt het land toeristisch op de kaart gezet. Frankrijk is daardoor een van de populairste vakantiebestemmingen ter wereld, vooral dankzij de prachtige televisiebeelden tijdens de etappes.

Diverse landen hebben klachten ingediend bij de toewijzingscommissie. “De uitkomst staat bij voorbaat vast, het wordt Frankrijk”, aldus Saaid El-Kabab, voorzitter van de Iraakse Wielerbond. “wij willen het toerisme in Irak een boost geven maar wij krijgen de kans niet. Vooral survivaltochten zullen in trek zijn”. Ook Groenland roert zich. Het land is onderdeel van het wieler gekke Denemarken en grijpt de klimatologische ontwikkelingen aan om de focus te verleggen van ijs naar toerisme. “Groenland krijgt geen kans. De UCI heeft zijn blik alleen maar gericht op Frankrijk”, stelt Bjarne Riis, de bekendste wieler-Deen en winnaar in 1996. De kritiek richt zich vooral op de UCI, omdat de wielerbond al bestond voordat de eerste Tour de France georganiseerd werd. Het lijkt op een beleid van pappen en nathouden en geen oog hebben voor de maatschappelijke en technologische ontwikkelingen. Sinds wielrennen een TV-sport is geworden, is de belangstelling om ’s werelds grootste wielerfestijn te organiseren enorm gegroeid. Er worden vergelijkingen getrokken met de FIFA en toewijzing van de Wereldkampioenschap voetbal aan Qatar. “Als Qatar het WK kan organiseren, dan kunnen wij de Tour de France op de Galapagos Eilanden houden. We kunnen een prachtige koers uiteenzetten, verspreid over de vele eilanden die Galapagos rijk is”, zegt Dominique Carbonell, ploegleider van Team Ecuador. Ook Nederland laat zich niet onbetuigd. Sinds in ons land corruptie, omkoping en dopinggebruik is afgeschaft, wordt geen enkel sport evenement van betekenis aan ons land toegewezen. Kennelijk pakt het braafste jongetje van de klas zijn niet gunstig uit voor de toewijzingskansen.

In augustus 2014 worden de eerste resultaten van het onderzoek verwacht. Er zal onderzocht worden hoe het kan gebeuren dat de toewijzing van de Tour de France elk jaar naar Frankrijk gaat. Ook zal er gekeken worden naar de topdrukte in Parijse nachtclubs in de weken dat de verkiezingscommissie bijeen is om de Tour de France aan een land toe te wijzen.

Voor de Tour de France editie 2014 zal het onderzoek te vroeg zijn. UCI heeft nog niet bevestigd of de Tour in 2014 definitief doorgaat.

Plaats een reactie